De spelregels van sjoelen: een opfrisser
- Geplaatst op
- 2
Je gaat een lekker potje sjoelen, maar wat waren de spelregels ook alweer? Wij helpen je uit de brand, want wij zetten de regels nog eens voor je op een rij.
Wat waren de spelregels van sjoelen ook alweer?
Op een gezellige avond wil je een lekker potje sjoelen met je vrienden of familie. Maar wat waren de spelregels ook alweer? Wij helpen je uit de brand, want wij zetten de regels nog eens voor je op een rij. Dus wil jij meer weten over de spelregels van sjoelen? Lees dan snel verder. Heb je nog geen echte sjoelbak in huis? Geen zorgen, want aan het eind van dit blog zetten we een aantal mooie modellen voor je op een rij.
Spelregels van sjoelen
Sjoelen is een van de leukste gezelschapsspellen en wordt al generaties lang in de Nederlandse huiskamers gespeeld. Het wordt ook gezien als een echte sport inclusief Nederlandse kampioenschappen en WK’s. Dus wil je het professioneel aanpakken? Dan kan dat ook!
Wanneer je aan de slag gaat met sjoelen, dien je je uiteraard te houden aan een aantal spelregels. Maar hoe werkt het ook alweer en wat zijn de spelregels? We zetten alle informatie op een rij:
- - Om te sjoelen maak je gebruik van een houten sjoelbak en 30 houten sjoelschijven. Aan het einde van de bak bevinden zich vier poorten met ieder hun eigen waarde, respectievelijk 2, 3, 4 en 1. De werper staat aan de andere kant van de bak, waar een dwarslat ligt. Hier kun je bijvoorbeeld de sjoelstenen neerleggen tijdens iedere beurt.
- - Het is doel is om zoveel mogelijk sjoelstenen in de openingen te schuiven. Met de 30 schijven krijg je drie beurten om ze allemaal erin te krijgen. Alle schijven die in de eerste of tweede beurt niet volledig in een poort worden geschoven, worden de volgende ronde ingezet (De 2e of 3e ronde).
Regels die van toepassing zijn bij wedstrijden, maar waar nog weleens van afgeweken wordt:
- - Ketst een schijf terug onder de dwarsbalk, dan mag deze niet opnieuw worden gebruikt in de volgende beurt.
- - Raakt een schijf buiten de bak, dan mag deze niet meespelen in de volgende ronde.
- - Komt een steen (half) op een andere steen te liggen, dan mag je deze niet meer gebruiken. De steen wordt uit de bak verwijderd.
Leer meer over de puntentelling
Boven de vier poorten staat de waarde van iedere poort. De volgorde is links naar rechts 2, 3, 4 en 1. Dit is ook het aantal punten dat je verdiend met een schijf in de betreffende poort.
Nadat je drie rondes hebt gespeeld, wordt er gekeken hoeveel punten je hebt gescoord. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten en 3 schijven 60 en zo door. Als het aantal schijven in de vakken niet meer compleet is (dus niet meer in elk vak een gelijk aantal stenen), dan worden de afzonderlijke punten in de bak bij de eerder opgetelde twintigtallen opgeteld.
Bijpassende producten
De mooiste sjoelbakken op een rij
Ben je nog op zoek naar een geschikte sjoelbak voor thuis? Zoek dan niet verder, want in het aanbod van Van der Garde Warenhuis vind je kwalitatieve sjoelbakken van topmerken als Heemskerk, Schilte en Longfield. Wij zetten een aantal mooie modellen voor je op een rij:
- 1. Longfield Sjoelbak Wedstrijd Luxe - 200x41 cm - incl. stenen
- 2. Schilte Officiele Wedstrijd sjoelbak - 200x41 cm - incl. stenen
- 3. Heemskerk Sjoelbak Anthurium - 200x41 cm - incl. stenen
Welk model spreekt jou het meest aan? Lees direct de omschrijving, kies je favoriet en plaats een bestelling. Wij bieden gratis verzending vanaf 49,-. Voor 23:59 uur besteld, de volgende werkdag in huis. We wensen je dan alvast heel veel plezier met je nieuwe sjoelbak en hopen dat spelregels van sjoelen zo duidelijk zijn.
Bedankt voor je reactie. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel onder of voorbij de opening moet liggen.
Duidelijke uitleg maar ik mis de uitleg over wanneer de schijf wel niet in t vakje gerekend lag worden. Als deze er al half-of eenstukje inzit of moet de schijf helemaal in het vakje zitten.
Hoop op een reactie.
Met vriendelijke groet, magda